shoes

Wandelen is alles even laten lopen

Als je kijkt hoe de meesten van ons de dag doorbrengen is dat zittend achter een beeldscherm. De meesten van ons hebben ook nog die aardige collega of huisgenoot die ons ook nog heel lief koffie komt brengen. Maar eigenlijk weten we het wel: zitten is funest voor onze gezondheid.

Toen ik uitgevallen was door een burnout en ik nergens meer puf voor had ging ik wandelen met mijn hond in het bos in Staphorst. Na verloop van tijd kwam ik erachter dat ik steeds meer rust in mijn hoofd kreeg. Ik ging ook nog af en toe met hem hardlopen en ik merkte dat mijn lichamelijke gezondheid opknapte maar ook mijn hoofd. De rust van de natuur, de afwezigheid van prikkels, maakte mijn hoofd leeg.
En steeds vaker als ik dan thuiskwam had ik ideeën over hoe iets beter kon, of anders en had ik de meest leuke inzichten. Mijn hoofd ging alle hersenspinsels oplossen voor mij…heel apart vond ik, maar ik genoot ervan.

Mijn positieve ervaring met wandelen theoretisch onderbouwd

Op een dag kwam ik het boek van de Ierse neurowetenschapper Shane O’Mara tegen: ‘Te voet’ heet dit. Shane zegt: “Het vermogen om op twee voeten te lopen maakt ons mensen tot wie we zijn. Lopen bevrijdt onze geest en sterkt ons geheugen”.

In dit boek beschrijft hij alle voordelen van wandelen. Lopen vergroot namelijk de bloedtoevoer naar onze hersenen en het mooie is dat het daarmee de negatieve effecten van zitten (deels) compenseert. Het is goed voor ons hart, voor onze ingewanden omdat het de doorvoer van voedsel door de darmen stimuleert. Veel en vaak wandelen, vooral als je stevig doorwandelt en ritme aanhoudt voorkomt veel akelige kwalen die met ouder worden de kop opsteken.

“De Benen zijn de wielen van creativiteit” – Albert Einstein

Maar wat ik misschien wel het meest interessant vond (eigenlijk omdat we veel van bovenstaande voordelen eigenlijk wel min of meer weten) is dat lopen ook in verband gebracht wordt met verhoging van creativiteit, je stemming en het verscherpen van ons denkvermogen. Ik heb dat dus zelf ervaren, maar vond het super interessant dat dit dus ook daadwerkelijk nu wetenschappelijk onderzocht en bewezen was!

Dus voor mensen die op zoek zijn naar nieuwe inzichten, problemen willen oplossen en hun hoofd weer even leeg willen hebben: ga wandelen. Bij voorkeur niet in de volle stad. Daar heb je teveel prikkels die de positieve effecten van het wandelen eigenlijk afbreken en dat is jammer. Maar in de natuur waar weinig prikkels zijn en je echt even op jezelf bent kun je genieten van de natuur en al het moois om je heen en genieten van alle voordelen die wandelen je brengt. Het heeft mij enorm geholpen in mijn herstelproces en helpt me nu als ik ideeën wil hebben voor bijvoorbeeld een blog als deze! De beste ideeën bij vele goede schrijvers ontstonden ook terwijl ze liepen!

Stap uit je hoofd en omarm je hart en wandel in de natuur

Bovendien heeft geen enkel medicijn zoveel positieve effecten op onze gezondheid en uiteindelijk hebben de meeste medicijnen ook nog negatieve bijwerkingen, terwijl wandelen alleen maar positieve bijwerkingen heeft! Ik zeg….ga lekker naar buiten…geniet van de natuur en kom thuis met de mooiste inzichten in een gezond lijf!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.