Paarden coaching

Finn Sushilla
Copyright Sushilla

Wat is paarden coaching

Paardencoaching is niet het coachen van paarden maar het coachen van mensen met behulp van paarden: Paarden kunnen heel goed emoties spiegelen.  Behalve dat paarden heel goed zijn in het spiegelen van emoties, voelen ze energie feilloos aan en scannen continue de lichaamshouding van de ander. Met behulp van het spiegelend vermogen van het paard kan iemand zich bewust worden van zijn of haar gedrag. Paarden spiegelen gedrag en emoties waardoor mensen echt in contact kunnen komen met hun eigen ik.
Mensen kunnen zich bewust worden van belemmerende factoren, drijfveren en sturingsmechanismen. Door deze bewustwording wordt duidelijk wat iemand zou kunnen veranderen of welke doelen gesteld kunnen worden.

Bij paardencoaching voert de coachee opdrachten uit met een paard. Er wordt niet op het paard gereden, dus het zijn opdrachten waarbij je vanaf de grond naast, voor of in de buurt van het paard bent. Je hoeft geen ervaring met paarden te hebben. Mocht je het heel spannend vinden… geen probleem, geef dit gewoon aan, we vinden dan samen een een manier om te coachen waar jij je veilig bij voelt. 

Paarden kunnen niet praten zoals mensen, maar communiceren voortdurend met elkaar. En dat doen ze bij een paardencoach sessie ook met jou. Ze reageren non-verbaal, instinctief en intuïtief op jouw lichaamstaal. Paarden herkennen twijfel, zekerheid of onzekerheid, daadkracht, enz. 

Door de feedback die het paard jou geeft krijg je bijvoorbeeld (meer) inzicht in je eigen manier van handelen, je gedrag of je overtuigingen. En dat kan  vervolgens weer vertaald worden naar jouw dagelijkse leven. Je wordt je veel meer bewust van je omgeving, je eigen rol daarin en wat je misschien kunt of wilt veranderen.

Mijn verhaal

Waarom ik uiteindelijk ook koos om (aanvullend) de opleiding tot paardencoach te doen

Waarom paardencoaching

Weer dat paardenmeisje?

Na ruim 30 jaar als manager in het bedrijfsleven te hebben gewerkt en veel mensen begeleid te hebben in hun loopbaan en gecoacht naar waar zij echt oprecht blij van werden, wilde ik naast mijn grote hoeveelheid werkervaring ook de opleiding tot coach doen. Ik rijd al vanaf jong meisje paard en was in ons gezin dus ook altijd het “paardenmeisje”. Ooit vroeg iemand me zelfs eens waarom ik eigenlijk nog steeds paard reed. Zij dacht namelijk, vertelde ze, dat je daar overheen groeide… Ik denk dat voor sommige kinderen dit misschien ook wel zo is, omdat het voor hen één van hun hobby’s is. Maar voor mij was het een deel van mijn bestaan en ook een heel belangrijk deel. De connectie die ik met mijn paard heb is heel bijzonder.

Toen ik dus de coaching opleiding wilde gaan doen, dachten velen dat ik dan wel paardencoaching zou gaan doen. Maar dat wilde ik nou net niet. Dan was ik wéér dat paardenmeisje. En ik wilde juist mijn rijke ervaring in het managen en coachen in het bedrijfsleven met theorie onderbouwen. Dus ik deed de opleiding Coach Practitioner onder auspiciën van de NOBCO. Nu heb ik daar een aantal jaren ervaring mee opgedaan en nu vond ik de tijd rijp om deze ervaring uit te breiden met een extra aanvulling: paarden coaching.

Met paarden coaching kan je op een hele mooie manier een aanvullende sessie aanbieden waarbij we dus gebruik maken van de expertise van het paard. Het paard voelt. Het paard kan lezen als wij niet authentiek zijn. Het paard laat zich niet bedotten en vertelt je precies hoe de vlag ervoor staat! 

Vanaf 11 oktober 2021 zal ik deze kennis ook gaan inzetten voor Salamander Lifestyle.

Weet dat je zeker geen kennis hoef te hebben van paarden en als je ze spannend vindt lossen we dat samen op!

The horse is a mirror to your soul
Sometimes you might not like what you see
sometimes you will

Buck Brannaman

Let the horse whisper in your ear and breathe in your heart ...you will never regret it

Ben je geïnteresseerd, neem dan zeker vrijblijvend contact met mij op. Je kan me per mail bereiken en per telefoon. Ik denk graag met je mee in wat voor jou zou kunnen werken ….. Zie mijn contactgegevens op mijn contactpagina.