December – een mooi moment voor reflectie en bezinning

Waar ik van droom? Wat mijn doelen zijn? Het zijn super belangrijke vragen. Zonder doel heb je ook niet echt een richting, toch?

Toch merk in mijn coaching praktijk, dat mensen die ik begeleid tijdens hun opleiding of tijdens het kiezen ervan, aandacht hebben gehad voor hun dromen, maar dat zodra ze dan echt aan het werk gaan, dit in meer of mindere mate uit het oog hebben verloren.

In deze enorm snelle wereld worden ze geduwd in een reis gestuurd door de waan van de dag. Met veel moeten, hoge verwachtingen van wat er komen gaat zonder daarbij zelf echt heel bewust een plan aan ten grondslag te hebben. Niet zelf aan het stuur van je leven….

Als er dan ook nog eens geen echte pijnpunten ontstaan doordat dat wat er dagelijks op je pad komt eigenlijk wel soort van ok is, dan is het risico dat je dus geen richting kiest en de dingen dus gaan, zoals ze gaan.

Wat als je dan op een bepaald moment ver in de tijd (want geloof me, dit gaat echt snel) terugkijkt…wat je eigenlijk allemaal graag had WILLEN doen, maar waar de tijd je nu eigenlijk al min of meer heeft ingehaald?

Het interessante is dat mensen vaak pas op het eind van hun levensweg zich realiseren dat al het geld van de wereld en alle materiële zaken eigenlijk ineens verbleken bij alle ervaringen en mooie herinneringen die je dan nog resten. Immers, al die materie kan je niet meenemen naar je volgende bestemming.
Herinneringen blijven bij je tot het laatst en zijn dan zoveel waardevoller!

Dus was zou je nog willen doen als je wist dat je niet meer zoveel tijd had?

Wat heb je altijd al willen doen maar nog niet gedaan? Zijn er speciale momenten die je wilt meemaken?

Welke ervaringen wil je hebben/voelen? Wat wil je dan nog graag samen met andere mensen zeggen/doen? Mensen van wie je houdt? Familie? Vrienden?

Welke activiteiten of vaardigheden wil je leren of uitproberen? Wat zijn je grootste doelen en dromen?

December is bij uitstek een mooie maand om terug te kijken op een jaar uit je leven, maar ook een mooi moment om te reflecteren. Heb ik mijn leven echt geleefd of was ik erbij en is het me min of meer overkomen?

Januari is dan DE maand voor de goede voornemens. We weten ook allemaal dat doorgaans deze goede voornemens gedoemd zijn te mislukken. We bedenken ze wel, maar we vergeten ze te borgen in ons leven. Ze zijn toch soort van ideetjes en de beloning die we ertegenover zetten is niet stimulerend genoeg. We vallen weer terug in wat we kennen en wat vertrouwd voelt. Morgen is weer een dag…. Ik daag je uit om eens echt te kijken naar jouw 2021 en wat je eruit gehaald hebt maar ook wat je hebt laten liggen! En weet jij dan waar je naartoe wilt, zodat je zelf aan het stuur gaat zitten en je reis zelf bepaald? Zoals de Kolderkat in Alice in Wonderland zegt: het hangt ervan af waar je heen wilt! Dus bepaal je koers en leef JOUW ideale leven. En weet dan ook dat je dit niet alleen hoeft te doen. Om je heen zijn altijd mensen die je een reikende hand willen bieden.

2 reacties op “December – een mooi moment voor reflectie en bezinning”

  1. Mooi Willemijn precies zoals het is , dit soort schrijven opent ogen ik hoop dat velen hier iets aan hebben .
    Liefs en een knuffel op papier van mij
    Debby Odijk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.